چگونه برنامه نویسی را شروع کنیم؟ از کجا باید برنامه نویسی را شروع کنیم؟ چطور باید برنامه نویسی را یاد بگیریم؟ این ها سوال هایی هستند که علاقه مندان به یادگیری برنامه نویسی زیاد می پرسند. ما در این مقاله از سایتکده قصد داریم به زبان ساده، صفر تا صد شروع آموزش برنامه نویسی رو بررسی کنیم و به تمام سوال های شما عزیزان در رابطه با شروع یادگیری برنامه نویسی جواب بدهیم. پس اگر آماده اید، با ما همراه باشید.
اگر تاکنون سری به لیست برترین و پردرآمدترین شغل های دنیا زده باشید، قطعا اسم برنامه نویسی را به عنوان یکی از پول ساز ترین شغل های دنیا در این لیست مشاهده کرده اید. هر چند بیشتر گزارش ها و تحقیقاتی که در این حوزه انجام شده مربوط به آمریکا و کشورهای اروپایی می باشد، اما می توان با کمی تغییر آنها را به کشور خودمان هم بسط داد.
در ایران هنوز یک تحقیق معتبر از میزان درآمد برنامه نویسان و جایگاهی که در آن قرار دارند صورت نگرفته است، اما با انجام تحقیقات محلی و بررسی شرایط کشور متوجه می شویم که برنامه نویسی در ایران هم می تواند بسیار پولساز باشد، به شرطی که در این کار حرفه ای شوید.
مسیر آموزش برنامه نویسی
برای آموزش برنامه نویسی بهتر است قبل از هر چیز، چشم اندازی صحیح از مسیر پیش روی خود داشته باشیم. زمانی که نسبت به مسیر پیش روی خود آگاه باشید، دقیقا می دانید که از کجا باید شروع و برای رسیدن به مقصد به کدام سمت باید حرکت کنید. در ادامه این مطلب گام به گام در مسیر انتخاب و یادگیری یک زبان، بر اساس اهداف و موقعیت شما حرکت خواهیم کرد. این گام ها عبارتند از :
- گام اول : آشنایی ابتدایی با مفاهیم
- گام دوم : آگاهی از مسیر پیش رو
- گام سوم : شناخت حوزه های برنامه نویسی
- گام چهارم : انتخاب زبان برنامه نویسی
- گام پنجم : آشنایی با شیوه های مختلف کدنویسی
- گام ششم : شناخت پیش نیازهای زبان
- گام هفتم : شروع آموزش برنامه نویسی و پیش به سوی متخصص شدن!
برای یادگیری برنامه نویسی از کجا شروع کنم؟
شما اولین گام رو برداشتید، حالا بهتره با توجه به علاقتون و اطلاعاتی که بهتون می دیم تصمیم بگیرید تو چه حوزه ای وارد بشید و برنامه نویسی کنید. می دونید برنامه نویسی بیشتر از اون چیزی که فکرش رو می کنید گسترده هست و هر کس بهتره بجای اینکه تو همه حوزه ها یک دستی داشته باشه، فقط توی یک حوزه خاص و شاید بهتر باشه بگم یک زبان برنامه نویسی خاص متخصص باشه. این رو به عنوان یک اصل پایه در نظر داشته باشید.
در حالت کلی حوزه های برنامه نویسی رو میشه به چند دسته دسکتاپ، وب و موبایل تقسیم کرد، حوزه برنامه نویسی خودتون رو مشخص کنید.
برنامه نویسی دسکتاپ
در واقع برنامه نویسی دستکاپ شامل تمام برنامه های کاربردی است که توی کامپیوترهامون می تونه نصب و اجرا بشه. مثل نرم افزارهای انبارداری، حسابداری، اتوماسیون های اداری و …. تو این حوزه میشه برای سازمان ها و شرکت ها، برنامه هاشون رو نوشت اما چون اونها اکثرا با شرکت های بزرگ برنامه نویسی قرارداد دارند شما می تونید به عنوان یک برنامه نویس توی یکی از این شرکت های برنامه نویسی کار کنید و حقوق ماهیانه بگیرید که سختی های خودش رو داره.
همچنین میتونید برای خودتون پروژه های کوچک رو بنویسید و بفروشید که این کار هم درآمدش و آیندش واقعا نا مشخصه. در حال حاضر داشتن یک شغل مناسب تو این حوزه کمی سخته اما همیشه کار برای افراد خلاق هست.
برنامه نویسی وب
از طراحی وب سایت ها تا نوشتن برنامه های تحت وب رو شامل میشه. برنامه نویسی تو این حوزه خیلی لذت بخشه. کارهای که شما تو این حوزه انجام میدین رو خیلی ها می پسندند .
شما میتونید به راحتی برای خودتان و یا خیلی از شرکتها کار کنید. هرچند در حال حاضر تقریبا هر سازمان، شرکت و حتی هر شخصی یک وب سایت داره و همچنین تعداد برنامه نویسان این حوزه خیلی زیاد هست اما برنامه نویسان وب با استفاده از خلاقیت و پشتکارشون می تونند براحتی گلیمشون رو از آب بکشند بیرون.
برنامه نویسی موبایل
شامل برنامه نویسی نرم افزارهایی میشه که توی گوشی های موبایل و تبلت ها می تونید نصب و اجرا کنید. در حال حاضر برنامه نویسان موبایل آینده خیلی خوبی دارند. شما تو این حوزه خیلی می تونید پیشرفت کنید و چون توی چند ساله آینده دنیا به سمت موبایل پیش خواهد رفت،
هر شرکت یا سازمان یک اپلیکیشن خاص خودش که روی موبایل نصب میشه رو خواهد داشت. پس شما می تونید به عنوان یک برنامه نویس موبایل تو شرکتهای برنامه نویسی یک حقوق ماهیانه نسبتا خوب داشته باشید و اگر هم بخواهید بصورت مستقل کار کنید با داشتن ایده های خوب، می تونید اپلیکیشین های مختلف بسازید و درآمد خوبی خواهید داشت.
کدام زبان برنامهنویسی؟
زبانهای برنامهنویسی زیادی در دنیا وجود دارند که قاعدتا قادر نیستید همهی آنها را یاد بگیرید. یک سری از زبانهای برنامهنویسی «چند سکویی» (Cross-Platform) هستند. یعنی با آنها میتوان برای بسترهای متفاوتی برنامه نویسی کنید. مانند زبان برنامهنویسی «جاوا» (Java) که به کمک آن میتوانید برای سیستم عامل اندروید، وب، ویندوز، لینوکس و مک برنامهنویسی کنید.
ولی برنامهنویسی برای بسترهای مختلف به سادگیِ حرف زدن در مورد آن نیست و تقریبا برای هر بستر نیاز به مهارتهای خاصی است. اکثر زبانهای برنامهنویسی یک سری اصول عمومی دارند که معمولا در زبانهای مختلف تفاوت آنها بسیار کم است.
مثلا شرطها در اکثر زبانهای رایج وجود دارند. بنابراین در ابتدای کار به شما پیشنهاد میکنم که مقدمات کلی برنامهنویسی را یاد بگیرید و روی یک زبان خاص وسواس نداشته باشید.
خوشبختانه معمولا منابع یادگیری به صورت رایگان یا با صرف هزینهی بسیار کم در دسترس هستند. با جستوجو در گوگل به سایتهای زیادی خواهید رسید که به آموزش تخصص مورد نظرتان میپردازند.
انتخاب زبان برنامهنویسی (اینفوگرافیک)
یه اینفوگرافیک مناسب برای راهنمایی عزیزانی که میخوان وارد دنیای برنامهنویسی بشن ولی نمیدونن باید از کجا شروع کنن. امیدوارم این اینفوگراف شمارو در پیدا کردن راه کمک کنه.
بهترین زبان برنامه نویسی برای شروع چیست؟
تا چند سال گذشته، از هرکسی در هر کجا ی جهان که کمی برنامه نویسی سرش میشه بپرسید که بهترین زبان برای شروع برنامه نویسی چیست؟ بدون شک جوابش C یا C++ خواهد بود. اما چند سالی هست که زبان برنامه پایتون هم به دلیل سادگی و قدرتمند بودنش به عنوان یک گزینه عالی برای شروع یادگیری برنامه نویسی پیشنهاد میشه.
البته زبان برنامه نویسی C رو میشه یک زبان مادر دونست، چون خیلی از زبان های برنامه نویسی حال حاضر از این زبان متولد شده اند. برای شروع ماهم سی یا سی پلاس پلاس یا پایتون رو پیشنهاد میکنیم، البته نیاز نیست همه چیز رو یاد بگیرید. در ابتدا بهتره مفاهیم کلی مثل متغیرها، انواع داده ها، آرایه ها، دستورات کلیدی مهم، تابع نویسی، کلاس ها، ارث بری و امثال اینها رو یاد بگیرید. چون این مفاهیم در همه زبان های برنامه نویسی وجود دارند و شما رو برای یادگیری زبان اصلی که می خواهید با آن کار کنید آماده می کنه.
با توجه به حوزه برنامه نویسی خود تون، باید یک زبان برنامه نویسی که بتونه نیازها تون رو براحتی برآورده کنه انتخاب کنید.
اول سرمشق بنویسید بعد تغییرات ایجاد کنید
اکثر برنامهنویسانی که در اطراف تان میبینید، اولین برنامهای که موفق به نوشتن اش شدند، برنامهی ساده «سلام جهان» (Hello world) بوده است که صرفا یک پیغام کوتاه روی نمایشگر نمایش میدهد. اگر از روی یک کتاب یا هرچیز مشابه آن اقدام به یادگیری برنامهنویسی میکنید، تمام تمرینهای خواستهشده را حتی اگر شده با تقلب کردن از دیگران، انجام دهید. سپس کمی خلاقیت خرج دهید و آن را به سبک خودتان بازنویسی کنید.
پس از آنکه کمی در کار خود پیشرفت کردید سعی کنید با چیزهایی که بلدید یک برنامه بنویسید. برای خودتان یک پروژه تعریف کنید و تمام تلاش تان را کنید که آن پروژه را با کیفیت بالا انجام دهید. همچنین میتوانید با استفاده از سایتهایی مثل «سورس فورج» (Source Forge) کدهای سایر برنامهنویسان را به رایگان دریافت کنید و ببینید آنها چگونه آن برنامه را نوشتهاند و سپس خودتان را با آنها مقایسه کنید.
توسعه و مشارکت در برنامهها
یکی از کارهای پسندیدهای که برنامهنویسان حرفهای انجام میدهند انتشار کدهای نوشته شدهشان در محیط اینترنت است. این کار باعث میشود که در ابتدا برنامهنویسان مبتدی بتوانند تجربیاتی از کدهای آنها کسب کنند. برنامهنویسان حرفهای و نیمهحرفهای هم میتوانند برنامههایشان را از این طریق توسعه داده و آنها را به برنامههای بهتری تبدیل کنند. سایت «گیتهاب» (GitHub) یکی از وبسایتهای بسیار معروف در این زمینه است که با جستوجو در آن میتوانید پروژههای انجام شده به وسیلهی سایر برنامهنویسان را مشاهده و دانلود کنید. شما میتوانید برنامهها را توسعه دهید و دوباره منتشر کنید. حتی میتوانید به برنامهای قابلیت جدیدی اضافه کنید.
اگر تا به اینجا ی کار هنوز پروژهای برای دوستان یا آشنایان تان انجام ندادهاید و کمی استرس دارید که شاید از پس پروژههای تجاری برنیایید، به شما پیشنهاد میکنم با جستوجوی ساده در گوگل (البته به زبان انگلیسی) در انجام پروژهای داوطلبانه شرکت کنید. پروژههای داوطلبانه معمولا به وسیلهی چند نفر با تخصصهای مشابه و شاید هم متفاوت انجام میشوند و از آنها درآمدی عاید شما نمیشود. برنامهنویسی برای بیمارستانها، خیریهها و سایر موسسات غیرانتفاعی از نمونه پروژههای داوطلبانه هستند که در انتهای پروژه شما چند دوست خارجی، مقدار زیادی اعتماد به نفس و یک نمونه کار دارید.